[Testing]Client does not save settings - Page 2 - Confirmed bugs - WarpPortal Community Forums

Jump to content


Photo

[Testing]Client does not save settings


  • Please log in to reply
47 replies to this topic

#26 DrAzzy

DrAzzy

    Really Azzy? Already?

  • VMod Retired
  • 15606 posts
  • LocationNew England
  • Playing:Ragnarok Online
  • Server:Chaos-Clandestine Society

Posted 28 January 2012 - 01:37 AM

I'm really wondering about this issue - I see it saying the same message, with an invalid path. But the file gets written correctly for me!


Oh, yes, please do. That would be really helpful!

USERKEY_1 = {
	[9] = { EXE = "Skill bar 2-1", KEY1 = 81 },
	[10] = { EXE = "Skill bar 2-2", KEY1 = 87 },
	[11] = { EXE = "Skill bar 2-3", KEY1 = 69 },
	[12] = { EXE = "Skill bar 2-4", KEY1 = 82 },
	[13] = { EXE = "Skill bar 2-5", KEY1 = 84 },
	[14] = { EXE = "Skill bar 2-6", KEY1 = 89 },
	[15] = { EXE = "Skill bar 2-7", KEY1 = 85 },
	[16] = { EXE = "Skill bar 2-8", KEY1 = 73 },
	[17] = { EXE = "Skill bar 2-9", KEY1 = 79 },
	[18] = { EXE = "Skill bar 3-1", KEY1 = 65 },
	[19] = { EXE = "Skill bar 3-2", KEY1 = 83 },
	[20] = { EXE = "Skill bar 3-3", KEY1 = 68 },
	[21] = { EXE = "Skill bar 3-4", KEY1 = 70 },
	[22] = { EXE = "Skill bar 3-5", KEY1 = 71 },
	[23] = { EXE = "Skill bar 3-6", KEY1 = 72 },
	[24] = { EXE = "Skill bar 3-7", KEY1 = 74 },
	[25] = { EXE = "Skill bar 3-8", KEY1 = 75 },
	[26] = { EXE = "Skill bar 3-9", KEY1 = 76 },
	[27] = { EXE = "Skill bar 4-1", KEY1 = 90 },
	[28] = { EXE = "Skill bar 4-2", KEY1 = 88 },
	[29] = { EXE = "Skill bar 4-3", KEY1 = 67 },
	[30] = { EXE = "Skill bar 4-4", KEY1 = 86 },
	[31] = { EXE = "Skill bar 4-5", KEY1 = 66 },
	[32] = { EXE = "Skill bar 4-6", KEY1 = 78 },
	[33] = { EXE = "Skill bar 4-7", KEY1 = 77 },
	[34] = { EXE = "Skill bar 4-8", KEY1 = 188 },
	[35] = { EXE = "Skill bar 4-9", KEY1 = 190 },
}

  • 0

#27 Axylus

Axylus

    Too Legit To Quit

  • Members
  • 2383 posts
  • LocationEngland, United Kingdom

Posted 14 February 2012 - 01:50 AM

I don't think this problem is caused by misconfigured file system permissions because it occurs even when the client is running under Wine (software that allows you to play RO on operating systems other than Windows), which ignores all Windows file system permissions. Additionally, writing to a file path that contain multiple adjacent slashes won't cause the operation to fail because Windows ignores redundant slashes in paths. (To test this, press Windows-R, enter "%SystemRoot%\\\\\\\\\\\\\\\\explorer.exe", then press enter.)

I've just performed some investigation and have discovered the following:

The states of the features enabled and disabled by the following commands are not saved:

  • /aura
  • /bgm
  • /camera
  • /effect
  • /fog
  • /hoai
  • /itemsnap
  • /loginout (/li)
  • /merai
  • /miss
  • /noctrl (/nc)
  • /noshift (/ns)
  • /notalkmsg (/nm)
  • /notalkmsg2 (/nm2)
  • /notrade (/nt)
  • /q1
  • /q2
  • /shopping (/sh)
  • /skillfail (/sf)
  • /skillsnap
  • /showname
  • /snap
  • /sound
  • /stateinfo
  • /window (/wi)

(These settings are stored in the "CmdOnOffList" array in "OptionInfo.lua".)

The following settings are saved:

  • The position of the client's window
  • The camera's state
  • Whether trilinear filtering is enabled or disabled
  • The background music volume
  • The sound effect volume
  • The current skin
  • The skill window's display mode
  • Whether skill descriptions are displayed in the skill window
  • Whether a conversation window is opened when a private message is received
  • Whether a conversation window is opened when a private message is received from a friend
  • "ChangeChatMode"
  • "ChannelCopID"
  • "LockMouse"

However, they're appended to "OptionInfo.lua" instead of replacing any existing entries in the file.

(These settings are stored in the "OptionInfoList" array in "OptionInfo.lua".)

Window configurations (stored in "ChatWndInfo_U.lua") are saved.

Key mappings (stored in "UserKeys.lua") are saved.

I think we can safely conclude from these observations that the cause of the client failing to save certain settings is a bug in the client's programming. ;)

Edited by richard, 25 March 2012 - 01:10 PM.

  • 0

#28 sukidayo

sukidayo

    Amateur Blogger

  • Members
  • 231 posts

Posted 14 February 2012 - 04:55 AM

that's right. OptionInfoList[] is appended to OptionInfo.lua, which bloats that file.

also, another bug (tested on xp sp3). the client reads "data/OptionInfo.lua", BUT changes are saved to "SaveData/OptionInfo.lua"! btw, SaveData folder does not exist.

try this: create a SaveData folder, run client, change settings, exit. now check SaveData directory and you will see a properly saved OptionInfo.lua (but with missing OptionInfoList[]) !!!!

in short, the problem is that OptionInfo.lua is saved to a different (non-existing) folder.

bugged (at least on xp).
  • 0

#29 Oda

Oda

    Overseas

  • Community Managers
  • 10198 posts
  • Twitter:@Oda_CM
  • LocationAmatsu
  • Playing:Ragnarok Online

Posted 17 February 2012 - 09:19 AM

This is a confirmed bug, we've sent in a report to kRO.
  • 1

#30 kotoyuri

kotoyuri

    Amateur Blogger

  • Members
  • 239 posts
  • Playing:Nothing

Posted 23 February 2012 - 06:45 PM

i have the same issue i solved it lol i just copied an old ro folder from a backup dvd i had and updated it (took several minutes cus' client was when renewal just hitted) but it worked anyways GM's should do something to solve this~


should upload it for downloading, imo! :D
  • 0

#31 falkenjeff

falkenjeff

    Amateur Blogger

  • Banned
  • 448 posts
  • LocationOntario, Canada
  • Playing:Ragnarok Online
  • Server:"Valkyrie, prepared."

Posted 29 February 2012 - 07:17 PM

I'm actually in the same boat guys.... Ever since the last patch none of my settings save.

I have tried all of the above. Read Only, not in program files, run in admin/not admin, re-installing the entire game.
It only started happening since the last big patch update.

It does not save my sound, current AI custom status, /aura, etc. Very annoying.



quick fix

Hop into this folder

C:\Ragnarok Online\data

And look for the file name OptionInfo.lua

At the top you can change the settings that you want to log in with.
Hopefully this will suffice until an admin helps us out. Not sure what it could be.



This is more than a quick fix. As a programmer, I am very comfortable modifying my settings like that.

If you don't have notepad, get a program called Textpad. You can set it so that when you right click a file, "Open with textpad" is always in the main menu, for every file. And it properly reads linux line breaks (\n) as well as windows line breaks (\r\n).

EDIT: using Windows 7, can't promise Windows Explorer will allow "open with textpad" in other versions of windows

Edited by falkenjeff, 29 February 2012 - 07:17 PM.

  • 0

#32 DrAzzy

DrAzzy

    Really Azzy? Already?

  • VMod Retired
  • 15606 posts
  • LocationNew England
  • Playing:Ragnarok Online
  • Server:Chaos-Clandestine Society

Posted 12 March 2012 - 08:50 AM

This is more than a quick fix. As a programmer, I am very comfortable modifying my settings like that.

If you don't have notepad, get a program called Textpad. You can set it so that when you right click a file, "Open with textpad" is always in the main menu, for every file. And it properly reads linux line breaks (\n) as well as windows line breaks (\r\n).

EDIT: using Windows 7, can't promise Windows Explorer will allow "open with textpad" in other versions of windows


Textpad shell integration works on older versions of windows.

But - Textpad isn't a product I can recommend anymore - it's stayed the same for almost a decade, and there are better options now. I used to be a diehard textpad user, but now I have seen the light! There is a better text editor - and it is Notepad++ http://notepad-plus-plus.org

Absolutely buries Textpad - and it's free, with no nag screen.
  • 1

#33 falkenjeff

falkenjeff

    Amateur Blogger

  • Banned
  • 448 posts
  • LocationOntario, Canada
  • Playing:Ragnarok Online
  • Server:"Valkyrie, prepared."

Posted 13 March 2012 - 03:19 PM

I only really used TextPad when I was doing people's Java programming homework for money, and sometimes their input files would have Linux line breaks, or the example output files would have Linux line breaks, or someone would do lazy coding and use "\n" instead of PrintWriter.println()

I think I've used notepad++ before. Maybe I'll take a closer look at it one day. I don't usually like installing new programs when I don't frequently use them.
  • 0

#34 Oda

Oda

    Overseas

  • Community Managers
  • 10198 posts
  • Twitter:@Oda_CM
  • LocationAmatsu
  • Playing:Ragnarok Online

Posted 23 March 2012 - 09:20 AM

Please test this out, we put in a small update that should fix this issue. If there is something that still does not work for you, please let us know!
  • 0

#35 falkenjeff

falkenjeff

    Amateur Blogger

  • Banned
  • 448 posts
  • LocationOntario, Canada
  • Playing:Ragnarok Online
  • Server:"Valkyrie, prepared."

Posted 23 March 2012 - 09:59 AM

Will try it later tonight. :)
  • 0

#36 wr3ks

wr3ks

    I am New.

  • Members
  • 7 posts

Posted 28 July 2012 - 09:28 AM

I am still having this problem (on Classic), which is why I was looking for this topic before posting my own. I tried adjusting things in OptionInfo, but my problems still aren't solved.

I started writing a reply to this because nothing seemed to be working. Sounds settings weren't saving, not /nc, not my alt+# settings, not my zoom level, not the character I select on log in, not even my log in name.

But I tried one other thing mentioned here, which was to move the Gravity folder out of Program Files, and that seems to have solved everything for me.

I figured I'd post an updated situation since I was still having trouble today, but the last post here was in March.

Thanks everyone :thx:

EDIT: It seems that my alt+# settings don't get saved, but after solving all the other problems I could hardly care less!

Edited by wr3ks, 28 July 2012 - 11:08 AM.

  • 0

#37 PoormanDestroyer

PoormanDestroyer

    I am New.

  • Members
  • 1 posts

Posted 08 August 2012 - 10:06 AM

i hope this issue gets fix i wanna play the game and be able to save my options i been trying to figure out this issue myself but to no avial i even redownloaded it,
  • 0

#38 Oda

Oda

    Overseas

  • Community Managers
  • 10198 posts
  • Twitter:@Oda_CM
  • LocationAmatsu
  • Playing:Ragnarok Online

Posted 08 August 2012 - 10:18 AM

Please try copying the .lua files from your data file to the new save data folder.
  • 0

#39 Idren

Idren

    I am New.

  • Members
  • 2 posts

Posted 08 August 2012 - 06:23 PM

T.T I just patched my RO and now I am stuck in the new setup. Is this the same problem everyone else is having? It saves my settings just fine it just wont close or open the game no matter what I do! Not even alt-f4 or task manager can get it to close or start RO, I'm such a noob but I just don't know what went wrong. Been trying some of the tips here and nothing has helped so far.
  • 0

#40 dragonshuffle

dragonshuffle

    I am New.

  • Members
  • 1 posts

Posted 08 August 2012 - 10:47 PM

I don't quite think this is the same as the problem I am currently having. I just patched the game today and upon running the setup and changing some setting I am given a standard windows error message. "Setup.exe has encountered a problem and needs to close. We are sorry for the inconvenience." I have never gotten this error before the latest patch. Any ideas? I have already gone and uninstalled the game and tried to reinstall, this proved to be a wasted effort however.

Posted Image


  • 0

#41 sivagcc

sivagcc

    I am New.

  • Members
  • 1 posts

Posted 09 August 2012 - 10:12 PM

I don't quite think this is the same as the problem I am currently having. I just patched the game today and upon running the setup and changing some setting I am given a standard windows error message. "Setup.exe has encountered a problem and needs to close. We are sorry for the inconvenience." I have never gotten this error before the latest patch. Any ideas? I have already gone and uninstalled the game and tried to reinstall, this proved to be a wasted effort however.

Posted Image


I am also Having same problem after patch .. Pls help to solve...
Not able to setup the values in set up screen... Game works in Tiny window only ...not able to run in full screen,
Giving Error (The same above Screen) Detail..

AppName: setup.exe AppVer: 2.0.0.1 ModName: msvcp90.dll
ModVer: 9.0.30729.1 Offset: 0000506e

Pls help to solve... Not able to set values in setup screen ..game working fine in tiny window...

Thks

Edited by sivagcc, 09 August 2012 - 10:27 PM.

  • 0

#42 Nazynri

Nazynri

    I am New.

  • Members
  • 1 posts

Posted 11 August 2012 - 01:08 PM

Had the same issue, think it's because Setup.exe isn't able to write to the savedata folder.

I have a quick dirty fix for it:

Go to the savedata folder in your Ragnarok folder, right-click -> properties, uncheck the read-only box.
Your OptionInfo.lua should now have a bunch of new lines in it, corresponding to the setup options.

For width and height of the window, look for these lines near the bottom:

OptionInfoList["WIDTH"] = (number)
OptionInfoList["HEIGHT"] = (number)
and input whatever your desired window size is.

Fill in other variables as desired and save.

(this won't stop Setup.exe from showing an error the next time you open it, but you can change the size of the window and other options again by directly editing the OptionInfo.lua file.)
  • 0

#43 Link104

Link104

    I am New.

  • Members
  • 3 posts

Posted 20 August 2012 - 03:03 PM

Guys, i have need help!!!
why everytime I already save the setup its goes back again?
and i cant run the game.. thats sad.. =(
please helppppp
  • 0

#44 Axylus

Axylus

    Too Legit To Quit

  • Members
  • 2383 posts
  • LocationEngland, United Kingdom

Posted 25 November 2012 - 11:11 PM

Why hasn't this been fixed yet? :wacko:
  • 0

#45 M45T3R

M45T3R

    I am New.

  • Members
  • 2 posts
  • LocationMexico
  • Playing:Ragnarok Online
  • Server:Valkyrie

Posted 11 December 2012 - 08:56 PM

Spoiler


I repaired this error, not all the computers support the korean programs :L so i translated it, this setup is better than the old one because i rearranged the interface a little..
(NOTE: If you want to run the original setup incluided in iRO Client, set the compatibility mode to Windows 95 even in Windows XP.)
Spoiler

Click here to download



I don't know why you can't save your hotkeys/sound/etc.. maybe you need to log with an administrator account.. the causes can be..
  • You don't have administrator privilegies
  • Your computer have a virus that don't let you execute programs as admin mode(this happened to me various times)
  • Your computer doens't created the registry entries..





    Spoiler
  • Your hotkeys file is damaged, delete your "SaveData" folder and extract THIS folder

Edited by M45T3R, 22 December 2012 - 05:39 PM.

  • 0

#46 patna

patna

    I am New.

  • Members
  • 3 posts
  • Playing:Ragnarok Online

Posted 21 December 2012 - 06:55 PM

all my characters are gone?!?! for some way it doesnt let me create new and says name exsists already were my characters were, since the renewal together 3 realms. is there a way for them to come back? i dont cheet, it shouldnt do that.
  • 0

#47 Onyx

Onyx

    I made it Off Topic

  • Members
  • 29 posts

Posted 21 December 2012 - 08:26 PM

I have solution for this(

CAUTION

:

Your previous shotcuts and options will be overwriten

), you can exec

THIS

.reg file (try to do it with an admin account)




I ran this and afterward the client tells me "Cannot init 3d3 OR grf file has problem." How can I delete this registry? I reinstalled Ragnarok, but this didn't help.
  • 1

#48 M45T3R

M45T3R

    I am New.

  • Members
  • 2 posts
  • LocationMexico
  • Playing:Ragnarok Online
  • Server:Valkyrie

Posted 22 December 2012 - 05:42 PM

I ran this and afterward the client tells me "Cannot init 3d3 OR grf file has problem." How can I delete this registry? I reinstalled Ragnarok, but this didn't help.



If you're admin pres Win+R then type "regedit" go to HKEY_LOCAL_MACHINE and then "Software" and "Gravity Soft", delete that branch "Gravity Soft" and try to reinstall ragnarok now
  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users